مراقبت از پاها و چشم ها در بیماران دیابتی با توضیحات فوق تخصص غدد
دیابت چیست؟
دیابت بیماری است که در آن قند خون (گلوکز) به علت عدم توانایی بدن در جذب آن که می تواند ناشی از کاهش ترشح یا مقاومت به انسولین باشد، بالا می رود.
دو نوع دیابت وجود دارد :
۱- دیابت نوع اول (وابسته به انسولین): در این نوع دیابت کمبود شدید انسولین به علت ناکفایتی یا آسیب به سلول های تولید کننده انسولین در پانکراس وجود دارد . این نوع دیابت اغلب در زیر ۴۰ سالگی بروز می کند و درمان آن رعایت رژیم غذایی و تزریق انسولین است.
۲- دیابت نوع دوم (غیر وابسته به انسولین): در این نوع دیابت بدن مقداری انسولین تولید می کند. اما میزان آن کافی نیست یا گاهی سلولها نسبت به انسولین مقاومت نشان می دهند. و در نتیجه انسولین نمی تواند فعالیت خود را به خوبی انجام دهد. این نوع دیابت اغلب در سن بالای ۴۰-۵۰ سال بروز می کند. درمان آن رعایت رژیم غذایی ، تغییر شیوه ی زندگی ، مصرف قرص های تحریک کننده انسولین و در نهایت تزریق انسولین است
دیابت می تواند بر روی اندام های مختلف بدن عوارضی داشته باشد که مهمترین آنها عبارتند از :
افزایش فشار خون
آسیب به اندام های انتهایی بخصوص پاها ( از طریق آسیب به عروق و اعصاب)
آسیب شبکیه چشم
اختلال در سطح چربیهای خون
آسیب به کلیه ها
آسیب به جدار عروق و افزایش شانس بروز خطر حمله قلبی
یکی از مهمترین اتفاقاتی که در دیابت می افتد آسیب به عروق است . آسیب به عروق کوچک باعث اختلالاتی در شبکیه چشم، کلیه ها و اعصاب محیطی می شود و آسیب به عروق بزرگ باعث سکته قلبی و مغزی و اختلال خون رسانی به اندام ها به خصوص پاها و بروز زخم در آنها می شود.
تحقیقات نشان می دهد بروز این عوارض با عدم کنترل قند خون ارتباط دارد لذا توصیه می شود بیماران دیابتی با مصرف منظم دارو ، رعایت رژیم غذایی و کنترل وزن ، به شدت قند خون خود را کنترل کنند و جهت تشخیص زودرس عوارض و جلوگیری از پیشرفت آنها و درمان زودهنگام هر سه ماه یکبار به متخصص داخلی و سالی یکبار به متخصص چشم مراجعه کنند.
در بیماران دیابتی آسیب عروقی در اندام ها باعث کاهش و نارسایی جریان خون اندام بخصوص در ساق پا و انگشتان می شود . همچنین آسیب به اعصاب باعث درد و احساس ناراحتی ، بی حسی و گز گز و مور مور و در نهایت از بین رفتن حس پاها می شود. این آسیب عروقی و عصبی می تواند همزمان یا جدا از هم ایجاد شود. که نتیجه آن بروز زخم هایی است که به دنبال صدمات مختلف به پاها ایجاد می شود که درد ندارد و به راحتی عفونی شده و به راحتی ترمیم نمی شوند. در موارد شدید و یا آسیب عروقی ممکن است شدت آسیب بافتی به حدی باشد که ایجاد قانقاریا کند و منجر به قطع بخش یا تمام عضو شود.
علاوه بر معاینات دوره ای که هر سه ماه یکبار توسط پزشک انجام می شود و طی آن تمام ارگان های بدن از جمله پاها به دقت معاینه می شوند تمام بیماران دیابتی باید جهت پیشگیری از ابتلا به عوارض ذکر شده در مورد چگونگی مراقبت از پاها آموزش ببیند.
چه کسانی در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مشکلات پای دیابتی هستند؟
شانس بروز مشکلات پا در بیماران دیابتی با شرایط زیر بیشتر است و این بیماران نیاز به مراقبت های بیشتری دارند
افراد سیگاری
افرادی که فشار خون بالا دارند
افرادی که چربی خون بالا بخصوص کلسترول بالای خون دارند.
افراد مسن
افرادی که سالهای طولانی دیابت داشته اند بخصوص اگر دیابت آنها به خوبی کنترل نشده باشد.
افرادی که مشکل بینایی دارند.
افرادی که تنها زندگی می کنند یا سیستم مراقبتی خوبی ندارند.
افرادی که در محیط های سرد و یا مرطوب زندگی می کنند.
افرادی که تغذیه مناسبی ندارند.
متخصص داخلی و فوق تخصص بیماری های غدد و متابولیسم
دارای بورد فوق تخصصی
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهداز جمله خدمات پزشکی ارائه شده در مطب عبارتند از: تشخیص و درمان بیماری های متابولیک، تیروئید، آدرنال، اختلالات غدد جنسی، متابولیک استخوان، هیپوفیز و مشاور تغییر جنسیت
آدرس مطب: مشهد- بلوار معلم – بین معلم 8و 10- برج آبشار-واحد705
تماس:05136017449
پاسخگویی: روزهای زوج – ساعات 16 الی 19